Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih & Maha Penyayang


"Setelah Kesulitan Pasti Ada Kemudahan"

Wednesday, July 6, 2011

Berakhlak dengan akhlak Islam

Kehidupan aku berubah 120 peratus. Jika sebelum ini aku hidup dalam keadaan senang berbumbungkan rumah mewah papaku, sebaliknya tidak untuk kini. Aku dicampak ke kawasan terpencil untuk menjadi seorang guru. 

Aku satu-satunya guru Melayu dan Islam yang ditempatkan di sekolah dalam kawasan pendalaman negeri di bawah bayu ini. Guru lain dan pelajar boleh dikatakan hampir 100 peratus beragama Kristian. Walau bagaimanapun, situasi ini tidak menghalangku untuk berakhlak dengan akhlak Islam.

Aku baik dengan guru-guru lain termasuklah guru besar yang dilihat amat kuat pegangan agama Kristiannya. Bernard Bent, guru besar di sekolahku. Dia biasa berkongsi denganku mengenai ilmu agama Kristian. Mungkin harapannya supaya aku tertarik dengan agama Kristian dan memeluk agama ini. Aku tidak menyalahkan guru besar dan sama sekali aku tidak rimas dengan kehadiran guru besar di sisiku. Hal ini kerana 'keyakinan" dia kepada agama Kristian. Dia yakin bahawa agama Kristian itu betul. Sama juga dengan diriku yang yakin bahawa agama Islam itu betul.

"Perkara yang cikgu yakin bahawa ia benar-benar betul dan orang lain tidak mengikutnya sebaliknya mengikut perkara lain. Adakah cikgu akan menyembunyikannya?"

Tuturku pada suatu masa kepada guru besar.

"Sepatutnya menegur dengan berhikmah." Balas guru besar.

"Begitulah keyakinan saya terhadap Islam." Sambungku.


Bersambung...

1 comment: